El vigilant entre el sègol

Author: Txell Mas / Etiquetes de comentaris:

El guardián entre el centeno (The Catcher in the Rye), és una novel·la de J.D. Salinger. La novel·la es va publicar el 1951 als EUA i va provocar nombroses controvèrsies pel seu llenguatge provocador i per retratar sense manies la sexualitat i l’ansietat adolescents. És considerat per molts nombrosos Experts com un dels llibres més importants del segle XX.
El seu protagonista, Holden Caulfield, s’ha convertit en una icona del ressentiment adolescent. Escrit en primera persona, el títol de l’obra fa referència a un poema que s’explica en el mateix llibre, que tracta sobre un vigilant entre sègol que evita que els infants caiguin en un precipici.
La novel·la explica el retorn d'amagat d'un adolescent, Holden Caulfield, des de l' internat de Pencey, d' on ha estat expulsat, fins a Nova York, on viu la seva família. Els seus pares no saben que ha estat expulsat ni molt menys que ha tornat a la ciutat. Holden és un jove amb greus problemes de relació i algun tret psicòtic, cosa que serveix a l'autor per mostrar l'angoixa dels adolescents inadaptats. La narració s'allarga durant els tres dies en què el protagonista posa de manifest la seva aversió per les convencions socials i per tot tipus de relació amb els companys i antics coneguts, als quals considera uns hipòcrites. Només s'escapa d'aquesta caracterització la seva germana Phoebe, a qui estima de veritat i que representa la innocència de la infantesa, així com Allie, un altre germà que va morir de leucèmia, a qui recorda positivament i amb qui té unes breus converses que mostren el seu malestar psíquic. Al final, la novel·la no és més que la redacció que el psiquiatra li ha demanat que faci d'aquests dies i que ell demana que tinguem en secret.
Quan es va publicar aquesta obra va aixecar molta controvèrsia per l'ús de paraulotes i pel retrat que fa de la sexualitat i de l'angoixa del protagonista.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada