Rudyard Kipling

Author: Txell Mas / Etiquetes de comentaris:

Rudyard Kipling (1865-1936)

Rudyard Kipling va néixer a Bombai el 30 de desembre de 1865. El seu pare, expert en art, va ser comissari del museu de Lahore. Fins als 6 anys, Kipling va créixer entre els exuberants paisatges i sons de l'Índia. No obstant, aquesta edat els seus pares decideixen enviar-lo a Anglaterra a estudiar. Allà passa diversos anys en un centre de Southsea, experiència negativa que relatarà més tard en “Baa, baa, ovella negra”. Tan sols els diumenges a casa d'una germana de la seva mare a Londres aconsegueixen alçar-li l’ànim.
Als 16 anys torna a l'Índia i comença a col·laborar amb la “Civil and Military Gazette” de Lahore i a “The Pioneer”. Mentrestant, escriu poemes satírics que publicarà amb el títol de “Departmental Ditties” (1886). La fama literària li arriba amb sis històries que publica entre 1888-1889 i que narren la vida dels anglesos a l'índia.

Després d'aquest èxit, decideix emprendre viatges com a corresponsal de “The Pioneer”. Visita Singapur, Hong Kong, Japó i San Francisco. Torna a Londres on la seva fama augmenta cada vegada més. Es casa amb Carolina Balestier al gener de 1892 i estableixen la seva residència a Vermont. Al desembre d'aquell mateix any neix la seva filla Josephine. Comença a escriure per a infants i publica “The Naulahka”.

El 1894 apareix “El llibre de la selva” amb el nen Mowgli educat entre llops com a protagonista. Un any més tard va ampliar aquesta obra amb un segon volum.

En 1896 neix la seva segona filla, Elsie. La família s'instal·la a Rottingdean (Sussex) i neix el seu fill John. Publica “Capitans intrèpids”, novel·la en què es conta la història d'un nen ric i malcriat que ha de treballar una temporada en un vaixell pesquer.

En 1903 publica “Les cinc nacions”, un conjunt de poemes sobre la guerra dels Bòer. Quatre anys més tard, li concedeixen el Premi Nobel de Literatura. És rebut a Anglaterra com un heroi nacional ja que és el primer anglès que rep aquest premi.

Durant la I Guerra Mundial perd el seu fill John. Aquest dur cop marcarà la salut de Kipling que emmalalteix d'úlcera. Des d'aquest moment escriurà diverses històries sobre la Primera Guerra Mundial i contes sobre la vida del camp a Anglaterra. Finalment, després de patir una hemorràgia, mor el 18 de gener de 1936 als 71 anys.

Les seves obres, escrites en estil directe i senzill, constitueixen una excel·lent mostra de la vida dels britànics en l'època de l'Imperi. De fet, l'autor ha estat considerat durant molt temps un escriptor colonial, defensor de l' imperialisme que li va tocar viure, fet que va disminuir la seva popularitat després de la nova situació internacional eixida de la II Guerra Mundial.

Tot i les crítiques que el seu tarannà ha suscitat, la veritat és que la seva obra va molt més enllà de la figura del seu autor. Moltes de les seves novel·les s'han portat al cine amb gran èxit. Diverses generacions recorden el magnífic drama “Capitans intrèpids” (Víctor Fleming - 1937) amb Spencer Tracy al cap del repartiment com a mariner portuguès. “Gunga Din” (George Stevens - 1939) amb Cary Grant, “Kim de l'Índia” (Víctor Saville - 1950) amb Errol Flyn o “L'home que va poder regnar” (John Huston - 1975) amb Michael Caine i Sean Connery com a protagonistes són altres dels títols portats a la gran pantalla. Ja en dibuixos animats, les aventures de Mowgli i els seus amics han estat popularitzades per Disney en les diverses entregues de “El llibre de la selva”.

Principals Obres
Baa, baa, ovella negra (1888)

Balades del quarterMoltes fantasies (1893)
El llibre de la selva (1894)
El segon llibre de la selva (1895)
Capitans intrèpids (1897)
Kim (1901)
Puck, el del tossal (1906)
Si (1910)
L'home que pogué regnar (1888)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada