Examen- El vent entre els salzes

Author: Txell Mas / Etiquetes de comentaris:

Fitxa tècnica
El viento en los sauces de Kenneth Grahame
Editorial Valdemar, El Club Diógenes
Primera edició, maig del 2008

1.- Transcriu tres descripcions diferents del riu. Fes constar la pàgina.

-pàgina 22: “ Pensó que su felicidad estaba colmada cuando, deambulando de un lado a otro sin rumbo fijo, se encontró de pronto en la orilla del río en plena crecida. Jamás en su vida había visto un río: aquel animal brillante, sinuoso y corpulento que corría persiguiendo y riendo, agarrando cosas con un gorgoteo y soltándolas con una carcajada, para volver a arrojarse sobre nuevos compañeros de juego que conseguían zafarse con un meneo y volvían a caer presos de la corriente. Todo eran temblores y sacudidas, brillos, chispas y destellos, susurros y remolinos, murmullos y borboteos. El Topo estaba hechizado, extasiado, fascinado”.

-pàgina 29: “– Junto a él y con él y sobre él y en él – dijo el Ratón-. Para mí es un hermano y una hermana, y tías, y compañía, y comida y bebida, y (naturalmente) limpieza. Es mi mundo, y no quiero ningún otro. Lo que tiene no merece la pena tenerlo, y lo que no sabe no merece la pena saberlo. ¡Señor! ¡Lo bien que nos lo hemos pasado juntos! Ya sea en invierno como en verano, en primavera como en otoño, siempre es divertido y emocionante. Cuando irrumpe la crecida en febrero, y más sótanos y bodegas rebosan de bebida que no sirve de nada, y el agua marrón llega hasta la ventana de mi mejor dormitorio; o cuando se retira y deja al descubierto retazos de barro que huelen a bizcocho de pasas, y los juncos y las hierbas atascan los canales, y puedo andar de un lado a otro sin mojarme los pies por casi todo el lecho, ¡y encuentro comida fresca y cosas que la gente descuidada deja caer de las barcas!”.

-pàgina 161: “El reyezuelo de los sauces cantaba su cancioncilla con leves gorjeos, escondido entre la oscura maleza de la orilla del rió”.

2.-Justifica en 5 ratlles perquè aquest llibre porta per títol: “El viento en los sauces”.

El títol “El viento en los sauces” ve donat pel capítol set del llibre. Simbolitza la força de la natura ja que en aquest capítol, la Rata i el Talp van en busca de la filla de la Nútria la qual es troba a l’ illa de Pan ( déu grecoromà dels pastors ) protegida pel pastor que habita l’illa. Pel camí senten una música que es conduïda a través de les fulles dels salzes de l’illa, aquesta música fa oblidar els pensaments i després no la recordes. El títol, doncs, significa que el vent o aire que transporten els salzes és la força de la natura i a l’hora una música màgica.

3.- Quina relació hi ha entre el capítol “El flautista en el umbral del alba” i el primer àlbum del grup Pink Floyd.

El 1967, any en què neix el rock psicodèlic, el grup britànic Pink Floyd es va inspirar en aquesta novel·la per fer el seu primer disc The Piper at the Gates of Dawn ja que era el llibre de capçalera del seu líder Syd Barrett.
El títol d’aquest capítol és estrany ja que no estava previst ni encaixa molt dins del pla del llibre, però respon als desitjos de l’autor de propagar una espècie de paganisme natural basat en l’amor a la naturalesa.
En qualsevol cas, Grahame va aconseguir una obra de gran nivell literari que es caracteritza pel seu estil i un llenguatge aparentment simples, però en realitat molt elaborats.


4.- Transcriu dues situacions en què els personatges mengen. Fes un comentari sobre el que mengen i la funció que té en el llibre.

- Pàgina 184: “Cuando al cabo de unas horas volvió la muchacha, traía una bandeja con una taza de té humeante y un plato lleno de tostadas con mantequilla recién hechas, bien gruesas y doraditas por ambos lados, con la mantequilla chorreando por los agujeros del pan en grandes gotas doradas, como la miel en una colmena”.
La granota primer s’havia negat a menjar a la presó, però quan olora i veu el que li porta la noia, no s’ho pensa ni dues vegades i acaba menjant.

- Pàgina 246: “Junto a él había una fogata, con una olla de hierro encima de la que brotaban burbujeos y gorgoteos, así como un leve vaporcillo sugestivo. Y también olores, olores cálidos, sabrosos y variados, que se hermanaban, enroscaban y entrelazaban finalmente en un olor completo, voluptuoso y perfecto, un olor que parecía la propia alma de la Naturaleza encarnada y revelada a sus criaturas, una verdadera Diosa, madre de solaz y consuelo.”
La granota no se’n va adonar que realment estava famèlic fins que no va sentir l’olor de menjar. Després de sortir de la presó no havia tornat a menjar. Un gitano li dóna menjar després de vendre el cavall. Aquest menjar consisteix en una olla plena de verdures i carns diferents.

El menjar dins el llibre ens situa en un món culinari extraordinari. Tot és de colors ben vius i saludables, el menjar és tot fresc i donen ganes de menjar només de llegir-ho.
És una de les poques vegades que llegint m’ha vingut salivera a la boca, m’he imaginat les olors i els colors dels menjars.

5.- Tria una de les imatges que hi ha a continuació i busca en el llibre els paràgrafs que “il·lustren” la imatge.


“Cuando llegaron a casa el Ratón encendió un buen fuego en la chimenea del salón, instaló al Topo en un sillón delante de él, después de traerle una bata y unas zapatillas, y estuvo contándole historias del río hasta la hora de la cena”. (Pàgina 42)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada